Køge Spillemandsforening


Bal med Hedeselskabet.

Fredag 25. september 2020 kl. 19:30.

Folkemusikhuset i Hogager ved Herning oprettedes i 1971 som en afdeling af Dansk Folkemindesamling, med fokus på folkekulturens folk, spillemænd, dansere og fortællere. Den traditionelle folkemusik blomstrede i 1970-80 erne, men i starten af 2000 tallet blev centret frataget sit statslige tilskud og måtte lukke.

Skæbnen ville, at huset fik smedens til nabo, Børge og Elly Christensen. Det betød, at vestjysk folkemusik og dans fik en rigtig og stor rolle i Folkemusikhusets liv.
Hedeselskabet er et ungt orkester, dannet i 2014. Men samtidig et erfarent orkester med over 150 års spilleerfaring fordelt imellem de tre. Det var egentlig tænkt som et lejlighedsorkester, men resultatet blev så godt, at musikerne besluttede at fortsætte samarbejdet.
Jeppe Nørgaard, Vagn Dahl Hansen og Steen Jagd Andersen startede med at spille i 1970'erne sammen med jyske spillemænd som Børge ”Smeden fra Hogager” Christensen, Evald Thomsen, Viggo Gade og Thomas Thomsen, og de mange andre spillemænd, der kom i huset. Siden skiltes deres veje, og de har faktisk ikke spillet sammen i næsten 40 år, før de greb chancen for at komme til at spille deres ungdoms musik sammen igen. Og det er deres musik, der bliver spillet til ballet denne aften.

Steen Jagd Andersen har spillet livet igennem. Blandt hans inspirationskilder er især Thomas Thomsen.

Jeppe Nørgaard spiller violin med den ballast, som et mangeårigt sammenspil med spillemænd som Evald Thomsen, Viggo Gade og Børge Christensen har givet ham.

Vagn Dahl Hansen sidder bag klaveret og på skuldrene af den tradition, han har været så heldig at være dumpet ned i siden starten af 1970'erne.

Tilsammen sætter de lyd og billeder på den traditionelle musik fra Vestjylland.
Her bliver ikke tale om rekonstruktion, men om levende dansk tradition i udvikling, og dansemusik af høj klasse.

Vi kan kun opfordre: Kom, lyt og bliv glad! Eller endnu bedre: Kom, lyt, dans og bliv glad!

Se evt. mere på YouTube YouTube

Hent evt. opslag her:

[Best Viewed With Any Browser]
Web-master: Poul Møller